Sida 1 av 1

Panel Discussions: Design in Sequential Art Storytelling

Postat: tor 02 sep 2010, 11:54
av StudioJemi
Fick ett tips från en polare (serieskapare) om denna bok. Undrar nu om det finns andra som har den och som kan komma med feedback. Är den bra? Finns det en bättre bok som diskuterar just seriepaneler?

Adlibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1893905144

Look inside på Amacon.co.uk: http://www.amazon.co.uk/Panel-Discussions-Design-Sequential-Storytelling/dp/1893905144/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1283421230&sr=8-1

Re: Panel Discussions: Design in Sequential Art Storytelling

Postat: tor 02 sep 2010, 12:35
av Wakuran
Vad menar du med "seriepaneler"? Rutor? Sidlayout?

Thierry Groensteen har gjort någon intellektuell bok om serielayout som hette "The System of Comics" på engelska, annars.

Re: Panel Discussions: Design in Sequential Art Storytelling

Postat: tor 02 sep 2010, 12:55
av StudioJemi
Wakuran skrev:Vad menar du med "seriepaneler"? Rutor? Sidlayout?


Precis. Rutor, sidlayout.

Re: Panel Discussions: Design in Sequential Art Storytelling

Postat: tor 02 sep 2010, 13:11
av Labrador Road 26
Både Will Eisner och Scott McCloud går in på det (om jag inte minns helt galet) i sina böcker Comics and Sequential Art och Understanding Comics: The Invisible Art, Stan Lees och John Buscemas bok How to draw comics the marvel way har inget om just layoutbiten vad jag minns, men filmversionen kanske kan vara av intresse ändå.
http://www.youtube.com/watch?v=f3y6k_vk_Vg

Re: Panel Discussions: Design in Sequential Art Storytelling

Postat: tor 02 sep 2010, 13:12
av StudioJemi
Labrador Road 26 skrev:men filmversionen kanske kan vara av intresse ändå.


Tusen tack för tipsen.

Re: Panel Discussions: Design in Sequential Art Storytelling

Postat: tor 02 sep 2010, 14:00
av Wakuran
Labrador Road 26 skrev:Både Will Eisner och Scott McCloud går in på det (om jag inte minns helt galet) i sina böcker Comics and Sequential Art och Understanding Comics: The Invisible Art

Nja, McCloud hoppar i princip över layoutbiten helt och hållet för att fokusera på sin sekvensteori. Det känns inte som han inte begriper layout, han har en del sofistikerade lösningar, men han verkar ha svårt att kombinera sekvensteorin med layout i praktiken.

Jag försökte analysera en shoujo manga genom hans metoder en gång, och det var inte helt självklart. Dels var det inte alltid klart vilken av övergångarna det handlade om i varje enskilt fall, dels är det inte självklart hur man bedömer ett "scenbyte", dels har shoujo manga ofta ganska avancerade layoutexperiment, som mest används för att framkalla en känsla, där det inte är helt självklart varken i vilken ordning rutorna kommer, eller hur de ska bedömas rent narrativt. McCloud är en viktig person som serieförespråkare och -teoretiker, men hans metoder behöver klart ombedömas, omformuleras och utvecklas.