Inläggav Erik S » fre 30 nov 2018, 17:39
Har läst hyfsat mycket senaste veckorna/månaden, medan jag har prokrastinerat järnet ur en c-uppsats jag egentligen ska skriva. Dessa böcker har jag läst senaste månaden, med ranking jag klickat i på Goodreads (som jag upptäckt att jag gillar att använda - gör andra forummedlemmar det?) inom parentes.
Glöm mig av Alex Schulman (3/5). Känslostark och intressant om alkoholism. Sträckläste. Rättframt, kanske lite för ensidig introspektiv tyngd i förhållande till utblicken. Rakt språk utan särskilda kvaliteter. Rättframt självbiografisk, "roman"-stämpeln känns lite underlig. Blev irriterad på att en kort, mycket rolig episod från moderns liv (skrattade högt) visade sig vara klippt direkt från hennes gamla blogg, och dessutom tycktes vara förrädiskt placerad i (den förvisso medvetet lite suddiga) kronologin.
Vad nålen ritar: en berättelse om Nordkorea av Simon Hessler. Ett typograifskt formexperiment som, lite missvisande, benämnts "grafisk roman". Tycker det typografiska experimenterandet (smärre excesser i form, typsnitt, färg) som del av berättandet var ett i grunden kul och spännande grepp, men tycket inte det lyfte i Hesslers utförande. Blev lite intetsägande och fånigt. Intressant narrativ i grunden, som var lite svårt att följa. (2/5)
Tidmaskinen av HG Wells, Deltaseriens utgåva. Fantasifull, ganska kul men också lite torftigt skriven. Idéhistoriskt högintressant, men rent litterärt inte en alltför spännande bok. (3/5)
(Serierelaterat!) Bara en kram av Henrik Bromander. Tyckte mycket om den här boken genom dess första hälft, typ. Flyhänt, snyggt skrivet och gestaltat av Bromander, som i fiktiv dagboksform på ett roligt och träffsäkert sätt penetrerar samtidens (eller är det redan lite daterat?) intellektuella och moraliska tillstånd, med bas i en profilerade mediakille med rättfärdiga tankar och hyckleri i blodet. Sen står handlingen och utvecklingen i boken kanske och trampar lite, och slutet blev lite rumphugget och konstigt. (3/5)
Historien om O av Pauline Réage. Belysande, fascinerande och lite otäckt om den mänskliga sexualitetens enorma kraft och vidd och dess potential att ta sig bisarra, existentiellt komplexa och paradoxala uttryck. Lite torrt skriven. Abrupt (icke-)slut. (3/5)
Människor som gått till överdrift av Kalle Lind. Kul om än ojämn kavalkad. Vissa betraktelser av kulturhistoriska personligheter är ganska tomma, andra härligt häpnadsväckande. Bästa kapitlet är kanske det om konstnärs- och kulturmän som skamlöst frånvarande fäder. Den humoristiske skriftställaren Lind skriver ystert och med något av en kronisk vitsighet. Ibland är det genuint roligt och träffsäkert, men ganska ofta är det mest bara torrt, och raljerandet urartar i putslustigheter. (2/5)
Underkastelse av Michel Houellebecq. Fascinerande om drastisk politisk, intellektuell och moralisk utveckling i Frankrike i närtid, med islamistiskt maktövertagande. Låter fånigt konspiratoriskt, men boken fängslade mig. Välskrivet och -disponerat, med en lika frånstötande som realistiskt framträdande litteraturprofessor som berättarjag. Den här boken sa mig egentligen inte så mycket om islam i sig (som är en yttre, om än uppslukande kraft), men däremot tycker jag den ger en mycket spännande bild av en fransk/västerländsk intellektuell elit i förvirring och rotlöshet, och än mer är det en effektivt otäck skildring av kvinnoförakt som något hotfullt och ständigt underliggande i ett modernt och civiliserat samhälle, redo att blossa upp när möjlighet ges. Har inte läst nåt annat av Houllebecq tidigare, men vill göra nu. (5/5)
Den gamle och havet av Ernest Hemingway. Bra. (4/5)
Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer. Ester Blenda Nordström var mycket häftig och hennes livsöde fascinerande och lite sorgligt. Det berättar den här boken om på ett fylligt och välresearchat vis. Samtidigt är jag inte helt med på hypen, med augustpris och hyllningar. Lite tråkigt skriven. Ester Blendas journalistiska värv och ljuvliga språk hade kunnat lyftas fram och analyseras mycket bättre, tror jag. Lite torftiga referat av hennes reportageresor. (3/5)
Amerikanskt av Ester Blenda Nordström. Det bästa med ovanstående bok var i alla fall att jag fick anledning att läsa Ester Blenda igen. Har tidigare läst En piga bland pigor och Kåtornas folk, men det var flera år sen, och minns inte att jag tyckte fullt lika mycket om dem som jag nu tyckte om den här. Häftig, underhållande och fartfylld reportagebok som ger en spännande bild av det myllrande USA på 20-talet, och framför allt av de Amerikasvenskar som huserade där. Ester Blenda Nordström skriver flyhänt och inspirerat, språket är ledigt, kreativt och ofta verkligt roligt, rent stilistiskt utmärkt reportagekonst. Innehållsmässigt är de intressantaste delarna nog inledningen, om migrantmassornas båtfärd (Ester reser naturligtvis tredjeklass) och ankomst till Ellis island-komplexet, samt kanske framför allt den fina, rörande delen om en stretande och charmig svensk nybyggarfamilj i Minnesota och deras historia. (4/5)
Såhär i efterhand, när jag går igenom den senaste tidens läsning utifrån vad jag registrerat på Goodreads så blir jag tveksam över vissa betygsättningar jag gjort. Kanske borde ljuvliga Amerikanskt ha få en femma, och kanske det hade räckt med en fyra för Underkastelse. Men sådär blir det väl alltid om man ska envisas med att ranka saker. Tycker ändå Goodreads är kul.