Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Har du läst något nytt på senaste tiden som du vill skriva ner lite tankar om? Då är detta platsen för det.
Användarvisningsbild
nicklas.johansson
Fine
Inlägg: 524
Blev medlem: mån 03 sep 2007, 15:23
Ort: Umeå, Västerbotten

Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Inlägg av nicklas.johansson »

Titel: Karl Kämpe Äventyraren #1/2016
Av: Jörgen Karlsson och Per Folmer
Omslag: Daniel Karlsson
Format: 170 x 260 mm, serietidning
Omfång: 20 sidor, svartvit
Utgivare: Egen utgivning, 2016
Pris: 50 kr. (http://www.karlkampe.se/butik/)
ISBN: 978-91-98366-30-3


Karl Kämpe Äventyraren är en tidning av Jörgen Karlsson och Per Folmer. Jörgen Karlsson har tidigare skrivit noveller om Karl Kämpe men detta är första gången som serie och det är väl inte helt otroligt att det dyker upp mer då det är en väldigt ambitiös svit om denna 1700-tals hjälte som man börjat bygga upp. Detta första nummer ligger i gränslandet mellan fanzine och ”riktig” serietidning och faktum är att det mest påminner om ett gratisnummer som man kan få med någon annan tidning när förlaget vill introducera en ny serie eller tidning. Detta då tidningen är ganska tunn, den är på 20 sidor varav 12 är själva serien, resten är introduktion och bakgrundshistoria till karaktären men även om hur serien kommit till. Som självbärande serie är detta första avsnitt lite kort men ser man det snarare som en introduktion så känns det väldigt lovande.

Historien är som sagt kort. Den har en lång introduktion med ett snabbt avslut. Så precis när serien börjar få fart är det över, lite snopet kan jag tycka. Denna djävulens körkarl var nästan lite väl lätt för hjälten att förgöra men vem vet, dessa körkarlar kanske är dussinvara hos djävulen och därför inte så svåra att tass med om man vågar möta dem. Per Folmers bilder är lättlästa men ändå detaljerade, lite stela kanske men det blir bättre vartefter. Som helhet ger serien ändå ett positivt intryck och med sin blandning av mysticism och historiska miljöer flyter serien på i bästa Fantomen-anda. Det enda som stör lite är att det i var och varannan pratbubbla är highlightade ord för att trycka på hur de pratar, reagerar m.m. men det är något jag hoppas de använder med lite mer försiktighet i framtiden då effekten försvinner när detta grepp överanvänds. Slutligen så har vi Daniel Karlssons omslag, en klassiskt och effektivt bild som säker hjälper till att sälja numret och går i samma anda som innehållet i tidningen.

Sammanfattningsvis så är det en snygg men lite tunn publikation. Kreatörerna har lagt sig på en väldigt hög nivå och det lovar gott inför framtiden, bara de orkar fortsätta.
En bra karl reder sig själv och en dålig behöver ingen hjälp!
Shrimpskimps
Good
Inlägg: 10
Blev medlem: ons 29 jun 2016, 14:26

Re: Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Inlägg av Shrimpskimps »

Roligt att läsa!
Tack för recensionen, Nicklas!

/Per
Användarvisningsbild
Klaatu
Very Good
Inlägg: 185
Blev medlem: ons 14 okt 2015, 22:48

Re: Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Inlägg av Klaatu »

nicklas.johansson skrev:Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Först såg man inga recensioner och nu ett halvår efter utgivning dyker två upp inom loppet av bara några dagar. Vilket är otroligt roligt. Jag skall försöka bemöta den kritik som du skrivit. Att Karl Kämpe Äventyraren nr 1 är en introduktion till denne 1700-tals hjälte borde för alla stå bortom allt rimligt tvivel. Men att kalla den för fanzine tycker jag nästan är litet elakt då den rakt igenom håller mycket högre kvalité än alla fanzine som jag någonsin har sett. Bättre än många serietidningar också om du frågar mig. Vad serietidningen framför allt är är en hyllning till gamla 80-tals serietidningar. Det är också ett första försök från min sida att göra en serietidning. Jag ville därför inte starta ett projekt som var större än vad jag med säkerhet skulle klara av att leverera. Nu när jag har fått ett någorlunda hum om vad det innebär att skapa en serietidning vågar jag breda ut vingarna litet mer och göra en tjockare, färggladare och bättre nr 2 (som är under produktion om nu någon missat det). [:)]

Anledningen till att Djävulens kusk ganska enkelt besegrades av Karl Kämpe var helt ekonomisk. Eftersom jag inte tecknar själv måste jag betala en serietecknare som gör bild åt min text. Jag hade budgeterat på en 12-sidig serie och ville inte hamna i ett ekonomiskt svart hål det första jag gjorde. När jag skrev manuset gick sidorna åt förbaskat fort så när det var dags för slutstriden hade jag bara några få sidor kvar. Jag fick helt enkelt skriva ett slut som fick plats. Hur smart detta var i dåläget överlät jag till framtiden att avgöra. Jag är i alla fall väldigt nöjd med slutresultatet och ser det som ett första modigt steg in i den ibland överväldigande serietidningsvärlden.

Det där med highlight:ade ord är väl en smaksak men jag skall använda det litet mer försiktigt i framtiden.

Tack för en trevlig recension. Den gav mig några förslag hur jag kan förbättra mitt serietidningsskapande. Jag förväntar mig en ny recension när väl nr 2 kommer ut. Då kan du berätta om jag tagit tidningen i rätt eller fel riktning.
Ger ut KARL KÄMPE ÄVENTYRAREN: http://www.karlkampe.se/serietidning/
Användarvisningsbild
nicklas.johansson
Fine
Inlägg: 524
Blev medlem: mån 03 sep 2007, 15:23
Ort: Umeå, Västerbotten

Re: Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Inlägg av nicklas.johansson »

Klaatu skrev: Men att kalla den för fanzine tycker jag nästan är litet elakt då den rakt igenom håller mycket högre kvalité än alla fanzine som jag någonsin har sett.

Absolut, jag håller med så därför har jag precis startat en tråd i detta ämne som jag tycker förtjänar att diskuteras.

Jag ville därför inte starta ett projekt som var större än vad jag med säkerhet skulle klara av att leverera. Nu när jag har fått ett någorlunda hum om vad det innebär att skapa en serietidning vågar jag breda ut vingarna litet mer och göra en tjockare, färggladare och bättre nr 2.


All heder åt detta, det finns inget tråkigare än halvfärdiga produkter som ligger i en byrålåda.

Anledningen till att Djävulens kusk ganska enkelt besegrades av Karl Kämpe var helt ekonomisk.


[:D] Släpp aldrig ekonomerna lösa för då tar de över världen...
...eller vänta lite nu, det har de ju redan gjort. Skit också, min varning kom för sent!

Det där med highlight:ade ord är väl en smaksak


Japp!
En bra karl reder sig själv och en dålig behöver ingen hjälp!
Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 13054
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Inlägg av Agentum »

Att ha fetstil på vissa ord förstår man ju tanken med, men sällan funkar det och man skriver ju inte böcker så heller.

Man ska då tänka sig ta man läsandes serien agerar ut vad de säger högt, inte sällan är fel ord feta och det blir rent löjligt att läsa det så, ska man inte agera nåt så läser man ju serier som en bok textmässigt och behöver inte fetstilade ord.

I amerikanska serier har detta använts i fullkomligt vansinne så tills lut ignorerar man det hela bara för att få nåt flyt.


OBS allmän betraktande har ej läst denna tidningen.
9mm, i'm never further away than that.
Användarvisningsbild
Klaatu
Very Good
Inlägg: 185
Blev medlem: ons 14 okt 2015, 22:48

Re: Karl Kämpe Äventyraren #1/2016

Inlägg av Klaatu »

Nu finns det även en recension av Karl Kämpe Äventyraren nr 1 att läsa på Shazam.se.

Recension - Karl Kämpe Äventyraren nr 1
Ger ut KARL KÄMPE ÄVENTYRAREN: http://www.karlkampe.se/serietidning/
Skriv svar