Examensarbete om digitala serier

Diskussioner om serier, tecknare, förlag, åsikter och allt annat som rör seriernas värld.
tobhan
Fair
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 10 apr 2012, 19:35

Examensarbete om digitala serier

Inläggav tobhan » tis 10 apr 2012, 19:47

Hej alla. Jag håller på med min c-uppsats. Har bestämt att den på något sätt ska behandla digitala serier. Jag har dock lite svårt att specificera mig till en viss problemformulering. Därför tänkte jag vända mig till er i ett försök att få igång hjärnan. Jag är inte en jätteinsatt serieläsare, men läser lite då och då.

Jag försöker komma på vad det mest intressanta angående digitaliseringen av serier är. Vad tycker ni? Gillar ni det, eller tappar serier som medium om det inte läses på papper?

Hoppas jag inte frågar efter för mycket!

Användarvisningsbild
UlfK
Tekniker och TF Admin
Inlägg: 4249
Blev medlem: tis 12 maj 2009, 10:48
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav UlfK » tis 10 apr 2012, 20:26

Om du har möjlighet, ta och läs Scott McClouds Reinventing Comics, den innehåller en hel del intressanta resonemang om digitala serier, och ger säkert några bra idéer.
Läs om serier på alla möjliga sätt:
Serieforum.seSerienytt.seSeriekatalogen.seNearmint.se
Serieforum.se på Facebook

Användarvisningsbild
Labrador Road 26
Gem Mint
Inlägg: 12270
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 05:53
Ort: Stockholm

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Labrador Road 26 » tis 10 apr 2012, 21:09

Jag är över lag väldigt positivt inställd till digitalisering, främst DCP (Digital Comics Preservation) som ser till att mängder med gamla serier digitaliseras för eftervärlden. De gör ett hästjobb som inget arkiv i världen lägger ner nämnvärt med jobb och resurser på. Mycket av DCP sker dock vid sidan om upphovsrätt då inte bara public domain-serier digitaliseras utan även sådana som finns utgivna för tillfället. Grunden för DCP är dock mer ur arkivarisk synpunkt och de var ganska långt före Marvel och DC exempelvis med sina kronologiska projekt.

Jag använder mina digitala referensexemplar av Tintin nästan dagligen så slipper jag bläddra sönder mina album.

Läsmässigt är jag lite kluven, många serier får en vacker lyster i färgerna på skärmen som de saknar på pappret men det är ändå bekvämare med de tryckta tidningarna oftast, då kan man ligga i sängen och läsa eller var man känner för det. Förvarar man tidningarna i plastfickor i speciella lådor så blir det dock nästan lättare att plocka fram dem i datorn med några musklick. Jag ligger nog på hälften för digitalt och hälften för pappersex. Är det bara något enstaka nummer funkar det bra med skärmen men en längre run väljer jag de fysiska tidningarna.

Många tänker nog bara i förlagstermer när det gäller digitaliserade serier men jag tror det kommer att märkas minst lika mycket gällande handeln med begagnade tidningar. För alla som gillar Golden Age-serier tror jag DCP inneburit ett rejält uppsving.
With great collections comes great responsibility.
larsa66 till mig: Ibland tror jag att du skulle bli en bra seriefigur med dina starka åsikter och kommentarer.
E Dahlén: Mycket klokt - så sant! (Lägger till Sallander i raden av epokgörande filosofer)

Användarvisningsbild
Isegrim
Very Fine
Inlägg: 1648
Blev medlem: ons 14 nov 2007, 00:06
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Isegrim » tis 10 apr 2012, 22:14

Du bör nog även ta en titt på läsplatt/sufplatte/iPad-marknaden och
skillnaden på det och "dator". Sen har vi även skillnaden mellan serier
som enbart publiceras digitalt (tillverkas för att publiceras digitalt).
McCloud är en bra start...
/-/3/\/ •••———•••
WE ARE THE BORG. YOUR CULTURE WILL ADAPT TO SERVICE US.

Användarvisningsbild
APenny4YourThoughts
Near Mint
Inlägg: 3150
Blev medlem: tis 20 jul 2010, 09:07

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav APenny4YourThoughts » tis 10 apr 2012, 22:17

tobhan skrev:Hej alla. Jag håller på med min c-uppsats. Har bestämt att den på något sätt ska behandla digitala serier. Jag har dock lite svårt att specificera mig till en viss problemformulering. Därför tänkte jag vända mig till er i ett försök att få igång hjärnan. Jag är inte en jätteinsatt serieläsare, men läser lite då och då.

Jag försöker komma på vad det mest intressanta angående digitaliseringen av serier är. Vad tycker ni? Gillar ni det, eller tappar serier som medium om det inte läses på papper?

Hoppas jag inte frågar efter för mycket!


Jag är alltid fascinerad av teknikfientlighet i alla dess former. Senast idag läste jag en gubbe som inte förstod hetsen kring att DVD:n var på väg att försvinna. Han använde fortfarande VHS och det funkade hur bra som helst.

En intressant frågeställning kanske kan vara hur branschfolk ser på hur digitaliseringen påverkar etablerade distributionskanaler och om det finns en hets kring att tekniken eventuellt dödar den analoga marknaden?
Certifierad Skickgraderingsfascisthttp://www.nearmint.se
Grundutbildad Stavningspolishttp://www.skrivihop.nu

Användarvisningsbild
rkaj
Near Mint
Inlägg: 3546
Blev medlem: ons 05 jan 2005, 20:18
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav rkaj » tis 10 apr 2012, 22:29

Jag håller med om att McCloud är en bra start!

Ett område att problematisera skulle kunna vara hur oberoende serieskapares möjligheter att sprida sina serier och tjäna pengar på dem påverkas. I princip innebär ju digitaliseringen att alla mellanhänder är obsoleta (man behöver inte betala en stor upplaga up front, man kan sprida till några fans, ta in kommentarer och göra om i stället för att ha förlagens redaktörer, etc), samtidigt strävar marknaden mot monopol, för musiken "måste" man finnas på itunes och spotify, för serier har de traditionella bjässarna Marvel och DC sina satsningar, samtidigt som Apple och Google verkar vara på god väg att skjuta in sig som "nödvändiga" mellanhänder.

Användarvisningsbild
Marvelgubben
Very Good
Inlägg: 126
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 12:44

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Marvelgubben » ons 11 apr 2012, 01:52

APenny4YourThoughts skrev:Jag är alltid fascinerad av teknikfientlighet i alla dess former. Senast idag läste jag en gubbe som inte förstod hetsen kring att DVD:n var på väg att försvinna. Han använde fortfarande VHS och det funkade hur bra som helst.
Ny teknik är inte alltid bättre. Jag hade en ganska omfattande samling köpfilmer på VHS, men kände ingen saknad när jag gav bort rubbet till förmån för DVD. Klumpiga och skrymmande saknade VHS-kassetterna helt charm; bildkvaliteten var smågrusig och bandet behövdes spolas tillbaka. DVD var ett gigantiskt kliv framåt. Däremot har jag inte brytt mig om att uppgradera till blue-ray. Skiva som skiva, säger jag. I praktiskt handhavande är det ingen skillnad, och bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre.

Jag hade också en ganska omfattande samling vinylskivor, och den har jag fortfarande kvar, trots att jag gått över till CD. I det fallet är det CD som helt saknar charm; istället för rejäla omslag får man en ynklig booklet där texten inte går att läsa utan förstoringsglas, för att inte tala om den bräckliga asken av hårdplast som går sönder om man tittar på den. Inte låter det så värst mycket bättre heller.

Användarvisningsbild
Wakuran
Admin
Inlägg: 15525
Blev medlem: tor 11 jun 2009, 02:05
Ort: Sverige

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Wakuran » ons 11 apr 2012, 03:25

Du skulle också kunna intervjua serieskapare själva om vad de anser om att publicera sig digitalt eller analogt. I åtminstone Frankrike finns det f.ö. en seriefestival helt inriktad på webbserier: Festi'Blog .

Labrador Road 26 skrev:Jag är över lag väldigt positivt inställd till digitalisering, främst DCP (Digital Comics Preservation) som ser till att mängder med gamla serier digitaliseras för eftervärlden. De gör ett hästjobb som inget arkiv i världen lägger ner nämnvärt med jobb och resurser på. Mycket av DCP sker dock vid sidan om upphovsrätt då inte bara public domain-serier digitaliseras utan även sådana som finns utgivna för tillfället. Grunden för DCP är dock mer ur arkivarisk synpunkt och de var ganska långt före Marvel och DC exempelvis med sina kronologiska projekt.

Finns även mycket material scannat på de flesta övriga stora europeiska språk.
Labrador Road 26 skrev:Många tänker nog bara i förlagstermer när det gäller digitaliserade serier men jag tror det kommer att märkas minst lika mycket gällande handeln med begagnade tidningar. För alla som gillar Golden Age-serier tror jag DCP inneburit ett rejält uppsving.

Jag vet inte om jag riktigt förstått vad du menar här, men en stor del av samlande handlar ju om serier som investeringsobjekt, och då är det irrelevant huruvida serien finns som scannad kopia också, eller inte. Däremot är det positivt för läsarna som ges en möjlighet att kunna läsa serien billigt och smidigt.
I hate pop. And skiffle. I tell ya, this is going to be the best jazz decade ever.

Användarvisningsbild
APenny4YourThoughts
Near Mint
Inlägg: 3150
Blev medlem: tis 20 jul 2010, 09:07

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav APenny4YourThoughts » ons 11 apr 2012, 06:51

Marvelgubben skrev:Däremot har jag inte brytt mig om att uppgradera till blue-ray. Skiva som skiva, säger jag. I praktiskt handhavande är det ingen skillnad, och bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre.


Det kommer till största delen an på utrustningen runt Blu-rayskivan. Om man använder samma grejer som man hade till DVD:n (Dolby Digital 5.1 och upplösning sämre än 720p) är det givetvis ingen skillnad, men DTS HD-MA och 1080p på 108" är milsvid skillnad, tycker jag.
Certifierad Skickgraderingsfascisthttp://www.nearmint.se
Grundutbildad Stavningspolishttp://www.skrivihop.nu

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 11863
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Agentum » ons 11 apr 2012, 07:27

Finns det ingen annan lösning eller det är sånna serier man iaf inte vill äga utan bar läsa en gång för att följa så är ju digitalt bra som fasen OM man ha ren läsplatta alltså, annars vet i fan för min del iaf.

Min 10"are är ok, 12" vore kanoners, en tyvärr verkar sånna plattor inte bli för läsare utan för sånna som ska spela och ha windows osv, dvs allt jag är ointresserad av.

Det kostar bara helvetiskt mycket för nåt som jag vill ha för att läsa och surfa info på för sjutton, men det märktes när jag var in och kollade och jämförde plattor, säljaren framhöll precis allt jag inte var intresserad av, att jag ville läsa på den verkade personen tycka var mycket underligt.

Fjantiga kameror och filmande och fy fan, nä de kan kalla de lekplattor och ge oss med nåt i skallen lite större skärm bara, de tkommer dra ström nog ändå utan allt annat elände de måste ha i, det blir ändå ingen ersättare för en dator helt.
9mm, i'm never further away than that.

Användarvisningsbild
Wakuran
Admin
Inlägg: 15525
Blev medlem: tor 11 jun 2009, 02:05
Ort: Sverige

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Wakuran » ons 11 apr 2012, 12:33

Jag skulle vilja ha en halv laptop ungefär (hur många tum blir det?) för att kunna läsa franska album och tidningsuppslag utan att det blir för pyttigt. För lat för att läsa på ren laptop... [B)]
I hate pop. And skiffle. I tell ya, this is going to be the best jazz decade ever.

Användarvisningsbild
UlfK
Tekniker och TF Admin
Inlägg: 4249
Blev medlem: tis 12 maj 2009, 10:48
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav UlfK » ons 11 apr 2012, 12:54

tobhan skrev:Hej alla. Jag håller på med min c-uppsats. Har bestämt att den på något sätt ska behandla digitala serier. Jag har dock lite svårt att specificera mig till en viss problemformulering. Därför tänkte jag vända mig till er i ett försök att få igång hjärnan. Jag är inte en jätteinsatt serieläsare, men läser lite då och då.

Jag försöker komma på vad det mest intressanta angående digitaliseringen av serier är. Vad tycker ni? Gillar ni det, eller tappar serier som medium om det inte läses på papper?

Hoppas jag inte frågar efter för mycket!Eftersom vi svarar på en hel massa olika sätt här skulle det kanske vara bra om du tydliggjorde vad du menar med begreppet "digitala serier". Just nu verkar vi vara fullt upptagna med att tala om vad vi tycker om digitaliserade serier, något som för mig är en helt annan sak än digitala serier. [:)]
Läs om serier på alla möjliga sätt:
Serieforum.seSerienytt.seSeriekatalogen.seNearmint.se
Serieforum.se på Facebook

Användarvisningsbild
Marvelgubben
Very Good
Inlägg: 126
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 12:44

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Marvelgubben » ons 11 apr 2012, 18:05

APenny4YourThoughts skrev:
Marvelgubben skrev:Däremot har jag inte brytt mig om att uppgradera till blue-ray. Skiva som skiva, säger jag. I praktiskt handhavande är det ingen skillnad, och bildkvaliteten är inte dramatiskt mycket bättre.

Det kommer till största delen an på utrustningen runt Blu-rayskivan. Om man använder samma grejer som man hade till DVD:n (Dolby Digital 5.1 och upplösning sämre än 720p) är det givetvis ingen skillnad, men DTS HD-MA och 1080p på 108" är milsvid skillnad, tycker jag.
Tja, det är ju subjektivt ur man upplever sådant. Visst ser jag skillnaden. Men milsvid? I vilket fall som helst var språnget från VHS till DVD mycket större. Jag går väl också över till blåstråle så småningom, men så länge DVD finns och är betydligt billigare betalar jag inte för skillnaden. Att köpa sådant jag redan har på DVD finns inte på kartan. Å andra sidan ger jag inte mycket för surround heller. Jag har ett par svindyra stereohögtalare för musik och de duger gott till film också. [:)]

Användarvisningsbild
APenny4YourThoughts
Near Mint
Inlägg: 3150
Blev medlem: tis 20 jul 2010, 09:07

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav APenny4YourThoughts » ons 11 apr 2012, 18:20

Jo, så är det ju. Fast så är det å andra sidan med allt. Det är en vanesak gissar jag? En bubbla fråm 1972 tar dig mellan A och B lika mycket som en V70 från 2012. Det handlar om vad man är beredd att betala för komfort och kvalitet.

Och skillnaden ÄR milsvid mellan 1080p och 576p när man kommer upp i storlek på Tv/Projektor. :)

Det är ganska liten skillnad i pris numera också. Ny DVD kostar 159 - 179kr ungefär och BD mellan 199 - 229kr.
Certifierad Skickgraderingsfascisthttp://www.nearmint.se
Grundutbildad Stavningspolishttp://www.skrivihop.nu

tobhan
Fair
Inlägg: 2
Blev medlem: tis 10 apr 2012, 19:35

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav tobhan » ons 11 apr 2012, 21:27

Tack så hemskt mycket för alla svar! Fick verkligen igång tankeverksamheten.

För tillfället känner jag att det vore roligast att, som Wakuran nämnde, undersöka hur serieskapare tänker kring publiceringen av sina verk. Vilken form dom föredrar. Då skulle jag ju även kunna få ett ekonomiskt perspektiv.

Frågan är då om det är intressantast att intervjua oberoende serieskapare eller försöka krångla in sig på någon redaktion och se hur diskussionerna går där.

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 11863
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Agentum » ons 11 apr 2012, 21:48

En jätteslant på at tde helst skulel vilja se dem i fysiskt tryck, då det ju ger nåt att visa frö alla med bar det tryckta då inget annat.

MEN alla kan inte få detta så de kör webserier och en del av dessa når så långt att de sen trycks.

Digitalt i alla ära men alltså det är nog för nästan alla sekundärt om valet finns.
9mm, i'm never further away than that.

Användarvisningsbild
LJSLarsson
Very Good
Inlägg: 60
Blev medlem: tis 17 jan 2012, 20:50

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav LJSLarsson » fre 20 apr 2012, 14:11

tobhan skrev:Hej alla. Jag håller på med min c-uppsats.


Inom vilken forskninsgren skriver du uppsatsen? Litteraturvetenskap? Informationsvetenskap? Datavetenskap? Är det kvalitativ eller kvantitativ forskning du vill utföra?
Du nämnde att du är intresserad av digitalisering, men är det ur läsarnas perspektiv, tecknarnas perspektiv eller serierna egna perspektiv du vill ha som fokus?

Efter att du har läst Scott McCloud tycker jag att du kan ta en titt på Webcomics av Steven Withrow & John Barber. Den är ju liksom McCloud ingen vetenskaplig text men kan ändå ge en god förförståelse och har ett bra avsnitt om webcomicsens historia.
Trevliga Scenarion - behagliga serier, gemytliga rollspel och ödmjuka meningsuppbyggnader.

http://www.trevligascenarion.se

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 11863
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Agentum » fre 20 apr 2012, 14:15

De tfinns naturligtvis inget vetenskapligt om det här och vad skulel man vilja veta om inet vad folk i branchen tycker, vem bryr sig i vad nån professor skulel tycka egentligen, det är ju bara teoretiskt.

Även om jag begriper hur tråkiga sånna där examensarbeten är och måste vara.
9mm, i'm never further away than that.

Silver
Fair
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 16 mar 2012, 23:01

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Silver » tor 16 nov 2017, 18:34

Labrador Road 26 skrev:Jag är över lag väldigt positivt inställd till digitalisering, främst DCP (Digital Comics Preservation) som ser till att mängder med gamla serier digitaliseras för eftervärlden. De gör ett hästjobb som inget arkiv i världen lägger ner nämnvärt med jobb och resurser på. Mycket av DCP sker dock vid sidan om upphovsrätt då inte bara public domain-serier digitaliseras utan även sådana som finns utgivna för tillfället. Grunden för DCP är dock mer ur arkivarisk synpunkt och de var ganska långt före Marvel och DC exempelvis med sina kronologiska projekt.


Finns det något Svenskt liknande projekt ??
Har sett att det finns några Danskar som scannat in ganska så mycket.
Skulle vara skoj att få tag på vissa äldre tidningar digitalt om det finns..
men vet inte är detta tabu att diskutera här på forumet ?
När man börjar få ett helt förråd fullt med tidningar så känns digitalt väldigt plats besparande också :)

Användarvisningsbild
Wakuran
Admin
Inlägg: 15525
Blev medlem: tor 11 jun 2009, 02:05
Ort: Sverige

Re: Examensarbete om digitala serier

Inläggav Wakuran » tor 16 nov 2017, 19:05

Silver skrev:
Labrador Road 26 skrev:Jag är över lag väldigt positivt inställd till digitalisering, främst DCP (Digital Comics Preservation) som ser till att mängder med gamla serier digitaliseras för eftervärlden. De gör ett hästjobb som inget arkiv i världen lägger ner nämnvärt med jobb och resurser på. Mycket av DCP sker dock vid sidan om upphovsrätt då inte bara public domain-serier digitaliseras utan även sådana som finns utgivna för tillfället. Grunden för DCP är dock mer ur arkivarisk synpunkt och de var ganska långt före Marvel och DC exempelvis med sina kronologiska projekt.


Finns det något Svenskt liknande projekt ??
Har sett att det finns några Danskar som scannat in ganska så mycket.
Skulle vara skoj att få tag på vissa äldre tidningar digitalt om det finns..
men vet inte är detta tabu att diskutera här på forumet ?
När man börjar få ett helt förråd fullt med tidningar så känns digitalt väldigt plats besparande också :)


Själva lagligheten beror ju på om det finns några som äger rättigheterna. Det amerikanska begreppet Public domain verkar motsvara europeisk ekonomisk eller ideell upphovsrätt, där fri användning träder in 50 år från skapelseåret eller 70 år efter upphovsmannens död. (Vilket även verkar kunna vara längre om figuren är varumärkesskyddad.)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Public_domain

Att det finns specialiserade amerikanska sidor beror väl mest på att USA hade en "Golden Age of Comic Books" under tidigt 40-tal, medan den svenska serietidningsmarknaden började komma igång först på 40-50-talet och till stor del handla om inköpt material med de allra kändaste figurerna.

Danskarna är det svårt att diskutera närmre, utan att veta mer direkt vad det är som de har scannat in och sprider.
I hate pop. And skiffle. I tell ya, this is going to be the best jazz decade ever.


Återgå till "Serier i allmänhet"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst