Den amerikanska serietidningsmarknaden

Diskussioner om superhjälteserier.
Användarvisningsbild
Wakuran
Admin
Inlägg: 15789
Blev medlem: tor 11 jun 2009, 02:05
Ort: Sverige

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Wakuran » mån 27 jul 2020, 15:21

Agentum skrev:Men jag återvände även om jag följt sånt som Thorgal, Valhall och Sannan, men många la ner för evigt, det är ett misslyckande och vi kan se det på hur många serier som bor utanför vår krets och blivit populära för vanligt folk som inte skäms på bokhandeln att köpa dessa, de är alla gamla idag.


Sannan? Ah, Sandman...

Agentum skrev:Serietidning skänka den i Sverige är död och vi vet vilka som påbörjade det, och här är det troligen för sent.
Här existerar serier från små utgivare VI känner till enbart.

Vi måste inte fokusera just superhjältar för tjejer, det blir svårt, men nu är det inte ens för killar i serieform.
Felet ligger ju inte i att det inte finns specificerade superhjälteserier för tjejer, utan att andra typer av seriegenrerer blivit helt döda isf.

Just serietidningar tror jag väl egentligen inte heller på för framtiden, men om det finns en bred marknad i bokform och på webben behöver inte förlusten av det formatet egentligen betyda så mycket.
I hate pop. And skiffle. I tell ya, this is going to be the best jazz decade ever.

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12257
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Agentum » mån 27 jul 2020, 23:27

Jo Sandman det hade inte plattan hört om [:o)]

Och nej det behöver ju inte betyda död för samtliga serier, det finns ju mycket där ute, och de former som funkar och om de kan presenteras för en bredare marknad är ju bra, här har ju distrubutionssystemt gjort att alternativa vägar tillkommit.

Men i USA blev det ju Direct Market som gjorde att de kortsiktigt kunde rädda situationen att de inte fick nån plats på tidninghyllorna i vanliga butiker för att de gav liten vinst för dessa i ett moment 22.

Men i längden gjorde ju detta att få som inte gick in i just en seriebutik nånsin såg serietidningar till slut.

Det här är nog svårt att förändra, men som sagt om man får gamla trotjänare att vända i dörren för att sluta läsa de här serierna så vem ska göra det?
Detta gäller särskilt superhjälteserier som har just trotjänare i mängd, det är ingen massmarket men det blir inget alls till slut.

De med alternativa sågrejor har inte samma problem, de kommer nog klara sig, de är ändå inte ute efter att få skriva filmer och med mindre utgivare rullar det på, en del kan presenteras hos bokhandlare med omslag som passar in osv.
Det har man ju tom sett sen förr och då tyckte jag väl att det var fånigt, men det kan ha en betydelse.
9mm, i'm never further away than that.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Igår, 13:30

Går fasiken fortare för DC än jag tänkte.

https://bleedingcool.com/comics/jim-lee ... on-rumors/

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12257
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Agentum » Igår, 17:16

Ja oj om allt stämmer, några editortyper kan ju kvitta men resten.

Iofs gör man ingen bra produkt så, det har vi ju diskuterat här, kan nån men fasen inte Disney göra det så låt dem ta de nya tidningarna hur de nu vill.

Implosion en på 70talet dödade många tidningar, men de som var bra om det gen efter Infantno åkte ut den gången, det förbättrade egentligen DC inte som det kan bli nu, leksaker och merchadise.

Antar att de lär reprintat saker än men kanske Batman och Superman får göras av ett annat företag, filmerna kommer ta slut i vilket fall en dag och merchadise måste grunda sig på nåt, frågan är vad som går under.
Jag vädrar att det enda som möjligtvis är nåt gör det pga nivån på figurens popularitet inte kvalitet.

Som sagt de får ge upp serier som massmedium det blir det aldrig kommer igen, men än går det att tjäna pengar på det om man inte har för vilda drömmar.

De där avgående kan väl jobba i vansinnets Hollywood eller nåt,där är allt redan uppochned imo, en massa kockar på allting och och det blir dålig soppa.

Marvel ligger inte mycket bättre till tror jag, de har fler fanatiska köpare men det är ständigt samma sak, hemliga krig och sånt elånde en idiot kunde göra bättre om nu inte läsarna är 10-12 är och det är de inte längre.
Disney vill självklart vara ha figurerna i sig inte serier, så det kan sluta likadant en dag.

Bara inte bra hamnar hos samma utgivare, det orkar jag inte med, då kastar jag inte n handduken igen haha.

Nåväl intressant, du hade Mao inte helt fel när du startade tråden.

Förresten vet du hur många lösnummer DC och Marvel för sig eller förra året?
Du brukar koll.
9mm, i'm never further away than that.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Igår, 17:56

Jag skulle säga att jag var skapligt rätt ute. Däremot så hade det funnits rykten hur länge som helst. Redan innan nuvarande epidemi.

Måste dock säga att jag enbart "restartat" denna tråd. Detta är väl din tråd från början?

Finns många grejer att funta på. Liksom vilka alla får sparken, och vilka är rykten. Antalet tidningar kommer ju givetvis minska väldigt mycket. Man
kan liksom inte ge ut så mycket tidningar när man avskedar så många i "editorial" och liknande positioner. En grej jag först tänkte var, att det positiva är att man kan satsa på "Top Talent" med de tidningar man har kvar. Det tråkiga är dock att det kanske inte blir så. AT&T avskedar runt 800 anställda. Det är även TV och filmfolk som får gå. Folk som haft väldigt höga postioner där också. Man kanske får ha "hälften" (troligtvis färre) av sina tidningar
men kommer det ges pengar att man kan anställa tecknare och författare som faktiskt säljer nånting? The Flash har en populär TV-serie men ingen har brytt sig om serietidningen (även om jag hört att den varit rätt bra efter Rebirth) på flera år.

Att man låter andra firmor göra saker på licens är som sagt säkert troligt snart. Jag vet att Marvel (Disney har det lite risigt men betydligt bättre än vad AT&T/Warners har det) har ju t ex get IDW licens att ge ut några All-Ages Spider-Man tidningar, sånna som är riktade mot det riktigt unga publiken Så det kommer säkert vara ett steg för DC i framtiden också.

Jag har för mig att jag sett siffror för båda DC och Marvel men hittar inte dem. Vet att Comicron brukar vara bäst på statistik

https://www.comichron.com/yearlycomicss ... ywide.html


Disney och Warners kan ju göra filmer, tecknade filmer/Serier och merchandise i alla evighet utan att publicera serietidningar. Säkert så används
serietidingarna (från de som har höga poster hos DC och Marvel ) som ett argument att producera dem, alltså att serietidingarna är billiga och ger "bra koncept för filmer och spel". Däremot tror jag inte att Hollywoodfolket tror på det riktigt. De har redan 80-år av material de kan göra saker av.

Blir intressant att följa.

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12257
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Agentum » Igår, 18:07

Jo men jag hade mest vissa klagomål på kvaliteten, du menade att det var än värre och kanske tom kunde sluta med att DC även fick licensiera ut även serierna.

Jo jag förstår att många längre ner på rangskalan och i andra delar för sparken med, och som sagt man vet ju inte om de sen tex anser att serier kan vara hur de vill bara det är billigt eller nåt liknande.

Vi får som sagt se, förr sköt ju WB in pengar i DC, det har väl upphört, förresten är ju organisationen mycket större nu, så många som bara räknar på saker och sitter på kontor och i möten och tittar på de företag de äger bara efter profit.
Kan man spara si och så mycket så gäller det först, intresset för produkterna är minimala.

Mycket kostymer.
9mm, i'm never further away than that.

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12257
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Agentum » Igår, 18:42

Inte oväntat står sk graphic novels högst i kurs, tidningarna är klart efter och tydligen pga att bokhandlare på nätet och annars säljer mycket av dem fler än seriebutikerna.

Tydligen ligger summan DC får in i vinst på von c books på 60 miljoner

Hittar inte Marvel för sig, de har olika distributörer DC Diamond.

Marvel med resten säljer runt det dubbla antalet och hade 350 ST fler blaskor 2019 än DC, man kan Mao gissa att de ligger kring $100 miljoner strecket i egna pengar.
Man räknar ju bort vad tex distributören tar och försäljningsställena, omsättningen ser mycket större ut om man ignorerar det.

Bästsäljaren 2019 var Detective #1000 576tusen ex, sen minskar det snabbt nedåt 470k för nån Spawn och sen är det DC och Marvel dessa två bara så långt jag orkade glo, men många tidningar ligger runt 90k som bäst.

Marknaden har ökat sen 2010 medlem topp för några år sen sen hyfsat jämt sakta stigande när den gick ned (flashpoint), men det ser ut som just sk graphic novels är det som ökar egentligen, jag antar trades är i den högen, internet digitalflrsäljning är en mycket liten del och har minskat tom.

Att de har en viss panik nu beror på Corona menar de här analytikerna, det går märkbart trögt helt enkelt detta år, vet inte om det ger panik kanske.

Antal totalt hittade jag inte i siffror men bortsett i år säljer man ännu serier allt som allt för $1.2 miljarder i omsättning i Nordamerika.

Det är väl knappast nåt mot biografer det är helt sant.

Problemet tänker jag ned lösnummer är att de har klart begränsad försäljningspris till fullpris medans trades och serieböcker kan stå kvar betydande längre i hyllorna.

Men utan lösnummer försäljning inga trades med nytt material heller, trots att fler och fler övergivit lösnummer, tja visst kan de bli trades direkt men det tar ett halvår per serie så länge vill inte folk vänta ändå.
Det går inte att se vad som är vad där.

Just dollar för dollar så har väl inte vinsten ökat värst jämfört biografer mm, men det är ju främst vid jämförelse med massmedium de verkar usla.

Men som sagt 2020 blir sämre och det kan vara droppen för att licensiera ut det hela, de behöver inte seriedelen själva men det är inte död och undergång för ett bolag som inte är så stort.

https://www.comichron.com/pix/vitalstat ... byYear.jpg

Jag tog nog i lite med Marvel men lite skiljer det iaf.

https://www.comichron.com/pix/vitalstat ... 1Units.jpg

Antal ex beställda av seriebutiker, en vikande trend för lösnummer.
Senast redigerad av 1 Agentum, redigerad totalt 0 gånger.
9mm, i'm never further away than that.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Igår, 18:56

Har läst att gränsen för royalties med DCs titlar är att de säljer 40K. Och snabbt läst så är det sällan DC har 10 tidningar per månad som säljer så
"mycket".

Kanske därför varför man har en viss förståelse (inte helt,men en viss) med att man har +20 variant omslag på jubileumsnummer.

Klart det skjuts in pengar i DC. Men nu så gör man av med avdelningar och tjänster på alla avdelningar. TV och FIlm inräknat. Allt är under förstorningsglaset eftersom hela koncernen har en rätt stor mängd skulder. En tredjedel av "editiorial" räknas lämna/få gå från DC. Det är rätt mycket.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Igår, 19:03

Hittar inte Marvel för sig, de har olika distributörer DC Diamond.


DC hade Diamond fram tills någon månad sedan. När Covid/karantän "eran" startade så tog Diamond en paus och Marvel publicerade inget
under ett bra tag. Alltså inget i pappersform. DC kände nog "hettan" från AT&T och valde då att byta firma för att kunna ge ut
serier. Men detta är alltså relativt nytt, från några månader bak i tiden.

https://www.hollywoodreporter.com/heat- ... on-1297309

Diamond är fortfarande distributör för Marvel och de flesta andra förlag.

Kolla gärna monthly sales för vanliga serier. Det är inga hälsosamma siffror precis.


Detective Comics #1000 var den roliga. Den sålde bra. Den hade 33 variant omslag.

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12257
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Agentum » Igår, 19:41

Nä just nu är det låg försäljning det man kan se.
Det var absoluta årstoppar förra året jag nämnde, spänna finns ju men så sjunker det fort igen.

33 varianter, ha jisses.

De minsta måste ju känna av det än mer nu, IDW tex pekar nedåt.

Många av de mindre har dock massor med enbart trades och serieböcker, men de kostar ju mer perstyck.
Men köps nog ofta online med.
9mm, i'm never further away than that.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Igår, 19:50

De mindre företagen har haft intressanta grejer också. IDW anställde en ny chef, sen fick han gå efter en vecka

https://bleedingcool.com/comics/report- ... ud-meyers/

Valiant Comics hade dyra kontorer i New York. Själva grejen är ju redan lite märklig eftersom de säljer inte sådär fantastiskt bra heller, och
enda filmen jag vet de haft var Bloodshot som inte riktigt rosade marknaden. Well, nu har de permanent stängt sina kontor i New York

https://bleedingcool.com/comics/valiant ... rmanently/

Användarvisningsbild
Wakuran
Admin
Inlägg: 15789
Blev medlem: tor 11 jun 2009, 02:05
Ort: Sverige

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Wakuran » Igår, 20:00

super85 skrev:De mindre företagen har haft intressanta grejer också. IDW anställde en ny chef, sen fick han gå efter en vecka

https://bleedingcool.com/comics/report- ... ud-meyers/

Valiant Comics hade dyra kontorer i New York. Själva grejen är ju redan lite märklig eftersom de säljer inte sådär fantastiskt bra heller, och
enda filmen jag vet de haft var Bloodshot som inte riktigt rosade marknaden. Well, nu har de permanent stängt sina kontor i New York

https://bleedingcool.com/comics/valiant ... rmanently/

Det var väl en stor grej tidigare med att DC flyttade från New York till Los Angeles, eller minns jag fel? Jag minns åtminstone någon analys om att marknaden förskjöts från New Yorks traditionella serietidningsindustri till Los Angeles allmänna medie- och underhållningsindustri...
I hate pop. And skiffle. I tell ya, this is going to be the best jazz decade ever.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Igår, 20:15

Det var en stor grej ja. Att Valiant ens haft den där lösningen att de jobbar i Manhattan tycker jag varit rätt överoptimistisk. Jag minns inte ens riktigt när Valiant sedan hade ett gäng titlar som sålde jättebra? bortsett från crossovers med de större förlagen. Typ 90-talet?

Användarvisningsbild
Agentum
Gem Mint
Inlägg: 12257
Blev medlem: mån 25 apr 2005, 15:20
Ort: Uppsala Län

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav Agentum » Idag, 14:02

Jo det var väl när Shooter var EIC och de betalade mer än andra för att få vissa författare och tecknare som en del titlar var helt ok.

Men de var mycket för samlarmarknaden och sen gjorde de den dör crossovern med Image av den tiden där ingen jobbade alls, dvs Images delar kom ett halvår för sent och allt blev plattfall.

Acclaim nåt spelföretag använde sig väl av figurerna lite, flera var ju återuppväckta från Gold Key serier Turok mfl.

Hur de sen återkom ett tag begrep jag inte helt, men det var då inte nån lång tid.

Visst har de mindre utgivarna oftast nu intressantare serier men de kan ju vara hemskt känsliga för trender och som nu minskad försäljning pga Corona.
Dark Horsee tycks nästan ha allt bundet i sk Graphic Novels ser man, färre ex men i stället dyrare och inte kul med bortfall när man som absolut max säljer några tusen av nånting ett bra år.

IDW vet jag inte varför de tappat, men många fler små finns idag som utgivare, Image har ju sakta ökat sen de splittrades på 90talet, vilket inte är svårt att förstå, från att man avskydde dem så har de klart vänt trenden dels med utsparkande av idioter som Liefeld och då att de gick olika vägar, deras polska rikstad till system när de först kom till var odugligt, ett gäng egocentriker som trodde den tidens trender för alltid skulle hålla, andra mer än vissa.

De tog nog mest av Marvels marknadsandelar då, det behöver de inte nu, de hade tvärsäkert konkat om det fortsatt.
9mm, i'm never further away than that.

super85
Very Fine
Inlägg: 1202
Blev medlem: mån 20 feb 2012, 14:14

Re: Den amerikanska serietidningsmarknaden

Inläggav super85 » Idag, 14:03

Får se vad Marvel gör när det gäller detta. Kan tänka mig att något sånt här, fast i en mindre skala händer under 2020. Disney har inte haft det perfekt heller på sistone.


Återgå till "Superhjältar"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 19 och 0 gäster