Dan DeCarlos pinuppor

Diskussioner om erotiska serier.
Användarvisningsbild
K-E Lindkvist
Near Mint
Inlägg: 2153
Blev medlem: sön 01 feb 2009, 20:22
Ort: Riverdale
Kontakt:

Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav K-E Lindkvist » ons 24 okt 2012, 21:22

Då en av "veckans underbara godbitar" lämpar sig bättre att visa upp i denna del av forumet tänkte jag passa på att starta en tråd om den del av Dan DeCarlos konstnärskap som inte passade sig för barn - de skämtteckningar som han gjorde åt Timelys tidningar med namn som Humorama, Jest etc. Det var faktiskt Stan Lee som uppmuntrade Dan att börja extraknäcka för dessa då han beklagade sig över att hans "vanliga" jobb att teckna titlar som My Friend Irma, Sherry the Showgirl, My Girl Pearl och andra inte betalade sig tillräckligt bra. Så mellan 1956 och 1963 tecknade han hundratals skämtteckningar som betalades med $15/st för att dryga ut sin lön. (1963 fick han fast engagemang på Archie Comics som räckte till att betala livets nödtorft.)

Många av dessa finns att beskåda i två samlingsvolymer utgivna av Fantagraphics (rekommenderas):

Bild Bild

Jag själv lycklig ägare till en av dessa skämtteckningar (det var ovanligt att han hade två damer på samma bild):

Bild

Damerna i hans skämtteckningar såg ut som vuxna versioner av flickorna från Riverdale, och i bilden ovan skulle det kunna vara Melody och Midge några år senare... Han signerade sina skämtteckningar med "DSD" för att i någon mån hamna under radarn så ingen skulle förväxla honom med den som tecknade alla de trevliga barn- och ungdomsserierna. Klicka på bilden så blir den större.

Han släppte dock aldrig pinupporna helt och hållet så det cirkulerar en hel del bilder på originalmarknaden, till exempel denna har varit ute till försäljning på eBay:

Bild

Och här är det ganska uppenbart att det är Valerie och Betty det är frågan om, även om jag inte kan komma ihåg att Valerie skulle ha så högt placerad tyngdpunkt...? Notera att denna är signerad med hans "vanliga" namnteckning.

Åtminstone i ett känt fall har han klivit över gränsen för vad hans redaktörer på Archie nog uppfattade som synnerligen olämpligt beteende:

Bild

Kommentarer överflödiga. Här har han troligen av ren självbevarelsedrift signerat med "DSD", men ingen som ser denna bild svävar nog i tvivelsmål om vem upphovsmannen är... Jag har sett en uppgift om att den senast såldes för närmare $3000.

Så vad gör man om man är sugen på något liknande men inte är beredd att slanta upp de pengarna? Tja, en viss uppfinningsrikedom behövs. Ponera att man får syn på denna bild på webben:

Bild

Det är antagligen någon form av herrtidningsillustration från 70-talet (av modet att döma), avsedd att illustrera ett skämt eller en humoristisk novell av något slag. Bilden verkar vara tillräckligt bra för att en omgång i photoshop skall ge detta resultat:

Bild

Proportionerna är här återställda och kontrasten ökad så linjerna framträder tydligare. Sen visar man den för Johan Andreasson och undrar försynt om han tror sig kunna göra något av den på ljusbordet och om han har tid och lust med detta? Om svaret blir jakande kan man sen ett halvår senare hämta upp detta (veckans underbara godbit i dubbel bemärkelse [8] ):

Bild

Jag är mycket imponerad av vad Johan har åstadkommit med tanke på utgångsmaterialet. Dylika hyss brukar i samlarkretsar kallas för "lightboxing" och är inte olagliga, men man bör tala om att det är en "recreation" det är frågan om för undvikande av missförstånd. Sen kanske ägaren av skissen blir mindre glad åt tilltaget, men det är en risk man får ta om man lägger ut sina skisser på internet. Klicka på den för en större version.

MEN, Dan lyckades snika in rätt mycket lättklätt i Betty & Veronica på 70-talet fast Archie-titlarna hade "approved by the Comics Code Authority" på omslaget. Bloggen Retrospace har gjort en omfattande sammanställning (Twisted Impressions #11: Betty & Veronica) av bilder som antagligen fick många män i yngre tonåren att titta en gång extra. Kolla gärna upp den och förundras över vad han kunde komma undan med. Det är en lång rad bilder från omklädningsrum, badkar, duschkabiner och provhytter. Exempel:

Bild

Bild

För övrigt sägs det att Dans vanligaste motfråga när han på conventions ombads teckna Betty och Veronica var "With or without clothes?" [V]
"Allting kommer till den som kan vänta!"
- Alexander Lukas

Användarvisningsbild
Peral
Moderator
Inlägg: 5357
Blev medlem: fre 18 aug 2006, 01:34
Ort: Örebro

Re: Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav Peral » ons 24 okt 2012, 22:46

Dan DeCarlo har en uppfriskande oskyldighet mitt i dess skamlöshet!

Användarvisningsbild
Wakuran
Admin
Inlägg: 16377
Blev medlem: tor 11 jun 2009, 02:05
Ort: Sverige

Re: Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav Wakuran » ons 24 okt 2012, 23:54

...varför duschar Betty och Veronica i ett akvarium?...

Användarvisningsbild
RioGrande
Moderator
Inlägg: 4278
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 18:28

Re: Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav RioGrande » tor 25 okt 2012, 10:17

Wakuran skrev:...varför duschar Betty och Veronica i ett akvarium?...

Det är denna typ av kommentarer som gör det värt att vara på ett forum! [:D]
Kanske har det något att göra med att den nionde konstarten är en konstart? Kan det vara Guld-Gunde?

Användarvisningsbild
Labrador Road 26
Gem Mint
Inlägg: 12270
Blev medlem: tis 13 dec 2005, 05:53
Ort: Stockholm

Re: Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav Labrador Road 26 » tor 25 okt 2012, 13:56

With great collections comes great responsibility.
larsa66 till mig: Ibland tror jag att du skulle bli en bra seriefigur med dina starka åsikter och kommentarer.
E Dahlén: Mycket klokt - så sant! (Lägger till Sallander i raden av epokgörande filosofer)

Användarvisningsbild
RioGrande
Moderator
Inlägg: 4278
Blev medlem: mån 13 sep 2010, 18:28

Re: Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav RioGrande » tor 25 okt 2012, 14:04

Måste kontra med detta duschdraperi då (överlåter tolkningen till någon annan)... Bild

Användarvisningsbild
K-E Lindkvist
Near Mint
Inlägg: 2153
Blev medlem: sön 01 feb 2009, 20:22
Ort: Riverdale
Kontakt:

Re: Dan DeCarlos pinuppor

Inläggav K-E Lindkvist » tor 25 okt 2012, 21:57

Då frågan om akvarium och duschdraperier förefaller besvarats på ett uttömmande sätt återgår jag till ursprungsämnet. Ibland dök Dan upp i sina egna serier, ofta för att de han tecknade ville framföra diverse klagomål (en gång var Veronica så jobbig att han måste hota med att teckna en vårta i ansiktet på henne för att hon skulle lämna honom ifred).

I nedanstående bild är det föremålet för teckningen som tagit sig in i studion och tittar över hans axel:

Bild

Han verkar inte helt nöjd med situationen, damens tilltalande och lättklädda uppenbarelse till trots.

Ännu värre blev det i nummer 41 av My Friend Irma:

Bild

Bild

Bild

Bild

Stan och Dan har det inte lätt, minsann. Har man en stund över kan man övertyga sig själv om att Stan Lee fångat essensen i Irma Peterson (dum svenskättad blondin från Minnesota) genom att lyssna på något av de radioprogram som finns streamade här. Själv tycker jag att steget till Two and a half men inte är speciellt långt...

Även om Dan för det mesta framställde sig som en något korpulent herre i övre medelåldern finns det undantag. Här träffar han Josie McCoy och Melody Valentine i Josie #38 från 1968:

Bild

Bild

Hans reaktion är fullt förståelig, speciellt eftersom både Josie och Melody hade hans fru som förebild (Josie vad gäller utseendet och Melody när det gällde hennes sätt att tala).

Efter sonen James alltför tidiga bortgång 1991 blev hans barnbarn, Christie och Jessica, en allt större del av hans värld och trots generationsklyftan kom de tydligen bra överens. Här har han tecknat dem på sin axel medan han själv är sysselsatt med att avbilda ännu en lättklädd dam på ritbordet:

Bild

De liknar några andra vi känner, eller hur? [;)]

När Dan fick kicken från Archie började genast manus från andra förlag strömma in, och han gjorde mycket åt Bongo Comics, bland annat Roswell, Little Green Man, från vilken nedanstående Pinup-bild är hämtad:

Bild

Här har Bill Morrison varit behjälplig med tuschandet. Flickan i förgrunden har onekligen 1940-talsutseende, medan resten av bilden är tidigt 2000-tal.

På tal om hans avkomma så faller tydligen inte äpplet långt från päronträdet:

Bild

Andra gången Cheryl Blossom hemsöker Riverdale (från 1982). Inte undra på att hon sattes i karantän i tio år. [^] Detta kunde möjligen har gått för sig på det liberala 70-talet, men knappast i Reagans 80-tals USA...
"Allting kommer till den som kan vänta!"

- Alexander Lukas


Återgå till "Erotik"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster